Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected] Кадър бТВВсичко се обърка. Имам чувството, че

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bg Кадър бТВВсичко се обърка. Имам чувството, че
Коментари Харесай

Пламен Киров: Оставката на Гешев е изцяло в ръцете на Висшия съдебен съвет по Конституция. Всичко се обърка

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected] 

Кадър бТВ

Всичко се обърка. Имам възприятието, че всеки прави нещо без да си дава ясна сметка на какви конституционни учредения го прави и какви ще бъдат следствията. Това разяснява в ефира на бТВ проф. Пламен Киров, някогашен парламентарен арбитър.

До оставка на Гешев не може да се стигне, защото той не е податлив да го направи. И тези апели на президента за оставка и на държавното управление, и на основния прокурор, се хвърлят в общественото пространство много лековато. Президентът има политически пълномощия, той може да излиза с обръщения към народа и към Народното събрание. На държавното управление и Народното събрание има право да желае оставка. Но във връзка с основния прокурор нещата стоят по-различно. Той може да призове прокурора да си подаде оставката и доколкото виждате той въприема изказването на президента и дава отговор, че няма да го направи. В Конституцията е очакван ред, по който се приключва предварително мандата на основния прокурор. Инициативата за преустановяване на мандата на върховен магистрат може да произтече от самия Висш правосъден съвет с една процедура, която е симетрична на метода, по който се номинира основния прокурор, изясни той.

 Тук става за самостоятелна неполитическа власт, добави той.

Има пет учредения, с цел да се желае оставка - уронване престижа на самата институция, навършване на 65 година, подаване оставка по персонално предпочитание, влизане н мощ на неоправдателна присъда за съзнателно закононарушение, последна фактическа неспособност да се извършват пълномощията повече от 1 година, тежки нарушавания и редовно неизпълняване на предоставените отговорности. 

Когато президентът споделя " вън мутрите от правосъдната власт ", би трябвало да уточни кои са мутрите. Има министри, които не ми наподобяват мутри, има дами, да вземем за пример Захариева не ми наподобява на мутра. Като кажеш " вън мутрите от прокуратурата ", би трябвало да си съответен. Там работят към 2000 прокурори и следователи. Не можеш да кажеш, че всички 2000 индивида са мафия. Посочете коя е мафията, разяснява Киров. 

Нещата стигнаха прекомерно надалеч. Личните дразги сред избрани политически фигури доведоха до институционална рецесия, счита той. 

Президентът доста бързо реагира на едно извънредно неуместно и неприемливо деяние на прокуратурата - да влезе с въоръжен отряд в постройката на администрацията на президента. Има си ред за тези неща. В президентство не се влиза като в центърала на наркокартел. За мен това беше неточност на прокуратурата, разяснява професорът.

Прокурора непрестанно приказва по какъв начин би трябвало да се въздава правдивост. Справедливост се въздава обаче от съда. Прокурора би трябвало да пази законността, да се съблюдава. От друга страна министър председателят излиза и с публично изказване приказва за депутат на хората с името Шиши. Този човек си има име. Не може по този начин да се приказва в общественото пространство. Това е неприемливо. Не може да принизяваме политическото говорене с това на Васил Божков. Ако го вършим, тежко и горко на тази страна. Това е човек с голям брой обвинявания, разяснява Киров. 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР